Hvilken en er bedst? En golfvogn der kører på benzin eller på el? Hvis du er ude efter, at købe en golfvogn, er dette et spørgsmål du skal overveje, så du kan træffe det mest informerede valg. Mens begge vogne kan fragte dig fra a til b, er der nogle forskellige faktorer du skal overveje, inden du går ud og bruger dine penge.

Du skal overveje fordele og ulemper som begge typer golfvogne har. Vi dykker ned i de forskellige faktorer, for at hjælpe di gmed at træffe beslutningen. Lad os komme i gang.

Faktorer du skal overveje, når du skal vælge mellem en benzin- eller el-golfvogn

Glem alle dine fordomme og være åbensindet over for begge typer vogne. Dine overvejelser er ikke nødvendigvis de samme som hos andre personer. For eksempel kan din golfbane være større eller mindre end andre.

Købspris

Købsprisen på benzin- og el-golfvogne er ret ens. Producenterne plejer at bruge det samme design til begge typer. Dog kan prisen variere i forhold til specifikationer. De mest basale benzin golfvogne er billigere end customized modeller med tilbehør.

De mere luksuriøse benzon golfvogne til professionelt brug er som regel dyrere på grund af deres ydeevne. De samme gælder el-golfvogne, som kan variere i pris, fra producent til producent.

Brugen af golfvognen

Benzindrevne golfvogne dækker mere afstand end de eldrevne. Afhængigt af batteritype, får du cirka 40 kilometer per opladning. På den anden side kan en benzindreven vogn klare op til 190 km på en optankning.

Har du planer om en customized golfvogn, så er en benzindreven det rigtige for dig. Effektiviten af en el-golfvogn nedsættes med ekstra vægt, som kommer når man tilføjer tilbehør. Det er også mere effektivt at bruge en benzindreven vogn på de større golfbaner.

Benzindrevne golfvogne er gode til at klare tunge opgaver, fordi de har flere hestekræfter – mellem 10 og 14 hp. En el-golfvogn har mindre kraft, med hestekrafter på mellem 4 og 6.

Golfvogn vedligeholdelse

Begge vogntyper kræver kontinuerlig vedligholdelse. De benzindrevne er dog mere vedligeholdelseskrævende en el-vognene. Du skal for eksempel kun tjekke elektrolytbalancen i en el-vogn og sørge for, at batteriet er opladet og oplader korrekt.

De benzindrevne vogne kræver fast og kontinuerlig vedligeholdelse, såsom skift af oliefilter. Tændørene skal også fungere ordentligt, ellers vil vognen ikke starte. Alt i alt, er det nemmere at vedligeholde en el-vogn end en benzindreven.

Driftsomkostninger

Med prisen på benzin der stiger hver dag, er el-vognen lidt billigere at drive. Dog kan man sige, at man trods alt skal oplade vognen flere gange, end du skal fylde benzin på.

Du vil højst sandsynligt skulle udskifte flere dele i en benzinvogn end i el el. En benzindreven vogn har mange dele der bevæger sig, som med tiden vil kræve udskiftning. Det eneste der sådan set skal udskiftes i en el-vogn, er batteriet.

Levetiden for et standardbatteri er omkring fem år. Det bliver endnu billigere at udskifte og vedligeholde el-vogne, fordi der ikke produceres særligt mange benzindrevne vogne nu.

Fart og komfort

Farten betyder måske ikke så meget på en golfbane. Det er dog noget man kan overveje, fordi man en gang i mellem oplever tidspunkter, hvor du gerne vil have fart på. De elektriske vogne er klart de hurtigste på markedet, med op til 48 km/t for nogle modeller. Benzinvogne har derimod en topfart på cirka 32 km/t.

Vil du helst have en larmende tur eller en smooth tur rundt på banen? Hvis stilheden er vigtig for dig, er en el-vogn det bedste valg. Lige så snart en benzindreven vogn bliver gammel, larmer den mere. Vibrationerne kan også gøre det til en mindre komfortabel tur.

Der findes dog benzindrevne modeller, som næsten ikke larmer. Men generelt siger man, at en el-vogn er mere behagelig end en benzindreven.

Miljømæssig forurening

Denne overvejelse kommer helt an på, hvor du stiller dig i forhold til miljømæssige spørgsmål. Går du op i miljøet omkring dig? Hvis ja, så gå efter en el-golfvogn. Benzindrevne golfvogne udleder CO2 fordi de brænder benzin af, og det ved vi jo alle ikke er godt for miljøet.

El-golfvogne er natur-venlige og producerer ikke drivhusgasser. Tænk også på, at du kan være ved at fylde din vogn med benzin og spilde noget på jorden/græsset – det spild påvirker alt levende i det område.

Salgprisen på golfvogne

De fleste tænker ikke så meget på, hvad deres vogn kan sælges for igen. Der kan komme et tidspunkt, hvor du skal sælge din vogn videre og det kan du tage med i dine overvejelser. Når du køber en golfvogn er forskellen i pris, ikke det helt store mellem de to typer.

Men når du skal sælge igen, skal du vide at mange foretrækker en benzindreven vogn, mest fordi prisen for at skifte et batteri, kan være dyrere i forhold til at udskifte dele i en benzindreven.

Hvad skal jeg vælge? En el-golfvogn eller benzindreven vogn?

Inden du træffer dit valg, så tænk nøje over de ovenstående faktorer og spørg dig selv, hvilken vogn der passer til dine behov. Skal vognen bruges til private eller professionelle formål? Når du kan sammenholde faktorerne med dine behov, er du klar til at træffe dit valg. Sørg også for at medtænke hvad din brug af vognen kræver og hvilket terræn din fortrukne golfbane har.

Ofte stillede spørgsmål

Q: Hvor mange år vil en benzindreven golfvogn holde?

Den gennemsnitlige levetid på en benzindreven golfvogn er 30 til 40 år. Det kommer selvfølgelig an på producenten og modellen.

Q: Bør jeg lade min el-golfvogn være tilsluttet strøm hele tiden? 

Nej. Hvis du lader den være tilsluttet hele tiden, skader du batteriet. Nogle opladningssystemer er automatiske og vil stoppe med at oplade, når batteriet er fuld opladet. Det tager omkring 10 timer at lade batterierne. Du kan derfor lade den være tilsluttet rimelig længe, indtil den er helt ladet op.  

Q: Hvorfor er benzindrevne golfvogne dyrere end el-golfvogne?

Det er ikke korrekt, at benzindrevne vogne er dyrere end el-vogne. Forskellige producenter producerer forskellige vogne og disse modeller er prissat forskelligt. Du vil opleve at priserne er temmelig ens, den eneste forskel der er, er når vognene har en masse tilbehør og er customized.

Konklusion

Benzindrevne golfvogne er kraftige og du kan nemt sælge dem igen. Du får en masse distance per optankning. Du behøver således ikke være bekymret for, at løbe tør for kraft når du kører på golfbanen, fordi du nemt kan tage ekstra brændstof med dig og fylde på. Benzin golfvognene kan bedre klare hårdere terræn og endda også klare at køre off-road.

El-golfvogne er mere miljøvenlige og larmer mindre. Du kan bruge den på små områder og i bebyggede området. De kører hurtigere og er billige at have kørende samt vedligeholde.

Om du vælger en benzin- eller el-golfvogn er helt op til dig. Vi håber at du har fået et indblik i de to typers egenskaber og deres fordele og ulemper. Nu kan du i hvert fald træffe et velinformeret valg, der passer til dine behov.