Sådan justerer du længden på dine golfkøller 

Kæmper du også med længden af dine golfkøller? Føler du at de er for lange eller for korte til dig? Hvis ja, så er denne artikel lige noget for dig. Længden på dine golfkøller har stor betydning for hvordan du præsterer på golfbanen. Det er grunden til, at de fleste golfspillere enten for forkortet eller forlænget deres køller.

Justering af køller så de passer til din spiltype, kan forbedre din præstation på golfbanen. Du har måske modtaget en golfkølle i gave, som er for kort eller for lang og tænker over, hvordan du kan håndtere det. Som begynder golfspiller ved du det sikkert ikke, men tænk ikke mere over det, denne artikel viser dig de forskellige muligheder du har for at justere længden på din golfkølle.

Sådan ser du om din køller er for lange eller for korte

Inden vi dykker ned i justering af dine køller, er det vigtigt at kunne se, om de er den rette længde. Din golfkølle er sikkert for lang, hvis du står mere oprejst end du burde. Når du svinger køllen, vil du opleve at skaftet føles svagere. Du vil også se, at en lang kølle bevæger sig mod venstre, efter du har ramt bolden.

Det er noget af det du kan se, hvis din kølle er for lang. Er den for kort, vil din svingbane ofte være indad og udad. Dit tempo vil være for hurtigt og du vil se, at bolden ryger mere til højre. Du vil også have tendens til at bøje for meget i hofte og knæ.

Hvis du oplever nogle af disse tegn, bør du nok justere længden på dine køller. Du kan enten forkorte eller forlænge, afhængigt af dine observationer. Det bedste vi kan anbefale er, at du sørger for at sætte dig godt ind i hvordan længde justeres. Du kan også vælge at tage dine køller med til en ekspert, men det er faktisk meget simpelt at gøre selv. 

Sådan forlænger du dine køller 

Forlængelse af køller betyder at man tilføjer mere længde til skaftet. Det er muligt at erstatte hele skaftet med et nyt og længere, men det er lidt mere dyrt. Den billigste løsning er at bruge en skaft forlænger. Du vil dog skulle udskifte grebet.

Skaft forlængeren kan forlænge skaftet med op til to tommer. Har du brug for mere distance fra din kølle, kan du følge de næste trin, til at justere længden, så den passer til din spil type. Hvis dit skaft er lavet af stål, brug da en forlængelse i stål og  er den lavet af grafit, skal du selvfølgelig forlænge med grafit.

Trin 1: Fjerne grebet 

For at komme ind til skaftet, skal du fjerne grebet. Brug en kniv og skær gennem grebet oppefra og ned. Fjern den dobbelt-sidede tape fra skaftet med en kniv. Vær forsigtig så du ikke kommer til skade eller beskadiger skaftet.

Trin 2: Tilpasning af skaft forlængeren

Når grebet er fjernet skal du tjekke hvor lang forlængeren skal være og markere den længde du skal bruge.

Trin 3: Skær skaft forlængeren

Fastgør forlængelsen i en skruestik, så den sidder helt fast og brug herefter en nedstryger til at skære der hvor du har markeret. Når du har skåret, vil kanterne være ru. Brug en fil til at udglatte kanterne. Rengør området og fjern skidt og snavs med en klud.

Trin 4: Påsætning af skaft forlængelsen

Dette afgørende trin skal udføres med stor forsigtighed. Påfør epoxy på den del der skal ind i skaftet og påsæt skaft forlængelsen inden i skaftet med så lidt tvang som muligt. Tør overskydende epoxy væk og giv det tid til at hærde, f.eks. til næste dag.

Trin 5: Påsætning af et nyt greb

Når forlængeren er på plads, er det tid til at sætte et nyt greb på. Skaftet er nu længere og grebet synes måske lidt kortere. Påfør det dobbelt-sidede tape og hæld lim ind i det nye greb – lad grebet glide ned over skaftet og lad det tørre i cirka 15 timer inden du bruger køllen.

Sådan forkorter du længden på dine golfkøller 

Ligesom når du skal øge længden på dine golfkøller, går forkortelse også ud på at justere skaftet. I dette tilfælde skæres skaftet til den længde der passer til din spil type og højde. Det er vigtigt at notere, at når du har skåret noget af dit skaft, vil køllen være lidt lettere og skaftet har en tendens til at blive hårdere. Det kan sagtens være du slet ikke lægger mærke til det, da det ikke er meget man skærer af.

Dine svingpoint kan dog reduceres med to eller tre point. Når du har forkortet et skaft, vil din lie vinkel flade ud med cirka 2 grader, og det skal altså lige efterjusteres. De følgende trin guider dig til hvordan du forkorter din golfkølle.

Trin 1: Fjerne grebet

For at komme ind til skaftet, skal du fjerne grebet. Brug en kniv og skær gennem grebet oppefra og ned. Fjern den dobbelt-sidede tape fra skaftet med en kniv. Vær forsigtig så du ikke kommer til skade eller beskadiger skaftet. 

Trin 2: Måling

Ved at bruge tape, mål af hvor meget af skaftet du vil skære af og tilføj så cirka 1/8 tomme. Den lille ekstra længde bruges i forhold til enden af grebet. Brug en tusch til at markere der hvor du vil skære i skaftet.

Trin 3: Skæring af skaftet

Fastgør skaftet og brug en nedstryger til at skære gennem punktet som du har markeret. Sørg for at skære i én retning, så du får et rent snit. Brug sandpapir til at udglatte kanterne og gå videre med at påføre det nye greb.

Se trin 5 ovenfor, for vejledning til at påføre et nyt greb. Når den sidder fast skal du lade det hele tørre i 15 timer, inden du går ud og bruger køllen.

Ofte stillede spørgsmål

Q: Hvad sker der med lange golfkøller?

Når du har lange golfkøller, kan du opnå mere distance på golfbanen. Din krop kan dog overanstrenge sig og du kan risikere ikke at opnå den ønskede nøjagtighed og boldbane. Lange golfkøller betyder at du skal stå alt for oprejst, når du foretager et sving. En længere golfkølle længde er ingen garanti for øget distance.

Q: Hvordan gør jeg mine golfkøller længere?

For at forlænge dine golfkøller kan du enten vælge at købe et længere skaft eller bruge en skaft forlængelse. Følg trinene ovenfor, for at forlænge dine golfkøller eller søg hjælp hos en professionel.

Q: Burde jeg forlænge mine golfkøller?

For at svare på dette, skal flere faktorer overvejes. Passer din spiltype til de kortere golfkøller? Hvis ikke, bør du nok forlænge dine køller. Ved at forlænge dine køller så de passer til din stil, sørger du for at du har mulighed for at opnå mere distance og styring med bolden.

Konklusion

Tænker du at du kan forlænge eller forkorte dine køller? På nuværende tidspunkt tror vi på, at du selv kan justere længden på dine køller. Begynder golfspillere har problemer med at finde den rigtige køllelængde og det er ærgerligt, fordi det virkelig kan betyde noget. Så er det bare godt, at denne artikel kan hjælpe dem/dig med at justere til den rigtige længde.

Afhængigt af din højde og afstanden mellem dine håndled og jorden, kan du nemt justere længden på dine køller, så det passer til dit spil. Følg bare trinene ovenfor.