Mange amatør golfspillere spørger efter den perfekte længde på en golfkølle. Det er ikke helt så nemt at svare på. Der er mange faktorer at medtænke, f.eks. omkring hvilket materiale køllen er lavet af.

En custom-fitted golfkølle med den rigtige længde i forhold til din højde, kan betyde meget for din præstation på golfbanen. En forkert længde kan altså ødelægge dit spil. I denne artikel kigger vi på, hvordan du kan finde den rette længde i forhold til din højde. Længden af din golfkølle har stor betydning for dit spil.

Længde- og højdemålinger for golfkøller

Custom målinger er designet til at give dig lige præcis de køller du har brug for, til dit behov. Disse mål er vigtige for at få det rigtige udstyr. Trinene nedenfor viser dig hvordan du måler og køber golfkøller fra en golfbutik.

Højde måling 

Der er flere ting i forhold til højde måling, som du skal medtænke. Det første er din generelle højde, fra hoved til tå, og det andet er afstanden mellem dine håndled og tæer. Husk at måle mens du står helt ret oprejst.

Det er bedst hvis du får en anden til at måle for dig, for at få de mest præcise mål. Brug en højdemåler eller et målebånd. Når I måler skal du ikke stille dig som om du er ved at foretage et slag. Løsn godt op i armene.

Måling af dit sving

Dette trin er yderst vigtigt og nødvendig hvis du vil have en golfkølle der passer præcis til dig. Tag dine to målinger med ned i en golfbutik og få en golfekspert til at guide dig. De kan hjælpe dig med at bestemme din sving position med en standard golfkølle og foretage de nødvendige målinger.

Målingerne er vigtige for at kunne bestemme de små justeringer der skal foretages på de almindelige golfkøller. Mænd og kvinder har typisk forskellige typer golfkøller, så der ligger også en stor forskel heri.

Dit handicap

En golfspillers handicap er brugbar på mange måder. Tallet hjælper til med at bestemme de bedste mål for en custom-fitted golfkølle. Amatør spillere med høje handicap kan forbedre deres spil meget ved at bruge en custom-fitted kølle.

Hvis du ikke har fået lavet et handicap, beskriv da dit spilniveau til golfeksperten, det kan hjælpe meget til at finde noget der passer til dig. Husk at det ultimative mål er, at finde en golfkølle der passer til dig og som du kan udvikle dig med.

Standard golfkølle længde i forhold til højde – skema

Højdebaseret skemaer er en af de bedste metoder til at justere længden af ens golfkøller. Den gennemsnitlige højde varierer meget fra menneske til mennesker og mellem mænd og kvinder.

Med disse forskelle in mente, udvikler golfproducenter køller som kan justeres ned til 1″. De har dog også estimater for, hvor lang en kølle man skal bruge, afhængigt af højde.

Golfeksperter bruger også et højdebaseret skema til at finde ud af hvor lang en kølle skal være. Skemaet nedenfor viser de anbefalede længder til golfkøller, baseret på den almindelige hoved-tå højde.

Height (Feet/Inches)

Club length Adjustment

6’8”

Add 2”

6’6”-6’8”

Add 1 ½”

6’4”-6’6”

Add 1”

6’2”-6’4”

Add ½”

6’1”-6’2”

Add ¼”

5’7”-6’1”

Standard

5’4’-5’7”

Subtract ¼”

5’2”-5’4”

Subtract ½”

5’-5’2”

Subtract 1”

4’10”-5’0”

Subtract 1 ½”

<4’10”

Subtract 2″

Der vil unægteligt være fejl når man alene bruger højde som mål for golfkølle længde. For at målingerne kan blive mere præcise, kan det almindeluge højdemål kombineres med et håndled-tå mål.

Med dette mål kan man få en mere præcis længde på ens golfkølle. Det følgende skema illustrerer de justeringer som du skal foretage dig, for at finde den helt rigtige længde.

Wrist to Toe Measurement

Height (Feet/Inches)

Club length Adjustment

>42”

6’8”

Add 2”

41”-42”

6’6”-6’8”

Add 1 ½”

40”-41”

6’4”-6’6”

Add 1”

38.5”-40”

6’2”-6’4”

Add ½”

37”-38’5”

6’1”-6’2”

Add ¼”

34”-37”

5’7”-6’1”

Standard

32”-34”

5’4’-5’7”

Subtract ¼”

29”-34”

5’2”-5’4”

Subtract ½”

27”-29”

5’-5’2”

Subtract 1”

25”-27”

4’10”-5’0”

Subtract 1 ½”

<25”

<4’10”

Subtract 2″

Du kan nu finde en cirka længde til dine golfkøller ved at bruge målingerne på skemaerne. For eksempel, en golfspiller med en højde på 6,3 og en håndled-tå afstand på 39, skal justere sin længde med 1/2″.

Det betyder at der skal tilføjes 1/2″ til en standard golfkølle, for at den er perfekt. En golfekspert kan også gøre meget mere for at tilpasse golfkøllers længde.

Ovenfor nævnte vi at en golfekspert kan bede dig om at svinge golfkøllen, for at se din kropsholdning og hvordan du svinger køllen. Disse målinger er nødvendige for at finde de rigtige justeringer. For eksempel har mange golfspillere en tendens til at bøje sig meget ned når de rammer bolden. Denne observation har faktisk stor betydning for hvor lang din golfkølle skal være.

Professionelle kalder det dynamisk tilpasning. Golfeksperter kan også måle din svinghastighed, med det formål at bestemme hvilken fleksibilitet der passer til dit sving. Med disse tre ting på plads, kan en golfekspert bestemme den helt rigtige golfkølle længde, designet til din spiltype.

Ofte stillede spørgsmål

Q: Hvor lange skal mine køller være i forhold til min højde?

Der er ikke ét standardmål for hvor lange dine køller bør være. Det bedste du kan gøre er at overveje flere faktorer, såsom din almindelige højde, sving hastighed, sving stil og afstanden mellem håndled og tæer. Skemaet ovenfor illustrerer hvordan du kan finde din golfkøllelængde.

Q: Hvad sker der hvis mine køller er for korte eller for lange? 

Din kropsholdning kan blive påvirket. Hvis din golfkølle er for lang, vil du have en tendens til at stå for oprejst. Er den for kort, vil du bøje dig mere forover end du burde. Du skal derfor helst vælge en kølle der er tilpasset dine mål og spiltype.

Q: Skal jeg som begynder golfspiller gå efter custom-fitted køller?

Som nybegynder i golf skal du gå efter, at være så komfortabel som muligt, når du spiller. En custom-fitted kølle vil forbedre dit spil og din præstation meget. Du bør derfor gå efter golfkøller der passer til din spiltype.

Som golfspiller er det vigtigt, at dine køller har den rigtige længde. Der er tre ting man kan gå efter, når man skal bestemme denne længde: din almindelige højde, afstanden mellem håndled og tæer og din svingtype.

En golfkølle som ikke er tilpasset til din højde, kan have meget stor betydning for hvordan du præsterer på golfbanen. Det allerbedste vi kan anbefale er, at gå efter en custom-fitted golfkølle, som vil hjælpe dig meget med dit spil.