Hvad sker der når du spiller med et for fleksibelt et skaft? Mange ting faktisk. Det samme gælder hvis du spiller med et for stift golfkølleskaft. En af de vigtigste ting du skal tænke på, inden du bruger en masse penge på golfkøller, er fleksibiliteten.

Du spørger måske dig selv hvad forskellen er på et almindeligt og et stift skaft? Et stift skaft bøjer ikke så let og er mere solid. Et almindeligt skaft er det modsatte. Begge typer har deres fordele og ulemper.

I denne artikel fortæller vi dig om de tegn du skal kigge efter, hvis du tror du skal have et mere stift skaft. Gå dem igennem og sammenlign med din oplevelse på boldbanen, for at finde ud af, om du skal skifte skaft. Vær opmærksom på at skafter af træ, jern og hybrider har forskellige fleksibilitetsniveauer.

Faktorer der påvirker fleksibiliteten af golfkøller 

Inden vi dykker ned i tegnene og resultatet af at bruge en meget fleksibel golfkølle, er der nogle faktirer der påvirker golfkøllers fleksibilitet, som du skal kende til. Distance, nøjagtighed, svinghastighed og golfkøllens materiale påvirker alle skaftets fleksibilitet. I denne artikel kigger vi på deres påvirkning på meget fleksible skafter og resultatet på banen.

Distance og nøjagtighed

Folk bliver imponeret når du kan ramme bolden og få den til at flyve langt, og det kan virkelig give et selvtillidsboost. Men får du bolden til at flyve i den rigtige retning? Det er et spørgsmål om nøjagtighed, som enhver der kan skyde langt, lige skal overveje. Hvis du bruger en almindelig golfkølle og rammer unøjagtigt, kan det være du skal skifte til en mindre fleksibel kølle.

Med sådan en kølle kan du opnå mere kontrol. Du skal ikke bruge så meget energi når du laver dit sving og ramme bolden. Man siger, at distance uden nøjagtighed er ingenting.

Svinghastighed

Først lad os definere svinghastighed. Det er den hastighed hvormed køllehovedet svinger og rammer. Det er altid godt at vide om man har en høj svinghastighed, for så er en golfkølle med meget fleksibelt skaft ikke noget for dig. Det gør det svært for dig at kontrollere køllens hoved. Derfor, jo højere svinghastighed, des sværere er det for dig at kontrollere køllehovedet.

Skaftets materiale

Når du køber golfkøller skal du altid tænke på, hvilket materiale skaftet er lavet af. Forskellige materialer har forskellige fleksibiliteter. For eksempel er grafit skafter lettere end dem af stål. Du vil højst sandsynligt have en højere svinghastighed hvis du bruger skafter lavet af grafit, i forhold til dem lavet af stål.

Forskellige golfspillere har forskellige svinghastigheder. For dem med lavere hastigheder vil et skaft af grafit, få dem til at miste kontrollen over køllehovedet. Vælg derfor en golfkølle med et stålskaft, fordi de er mindre fleksible en grafitskafterne og giver dig mere kontrol over køllehovedet.

Effekten af meget fleksible skafter 

Desværre glemmer mange golfspillere at forstå, hvor vigtigt fleksibiliteten af et skaft er for deres svinghastighed og generelle spilletype. Hvis du køber en let og meget fleksibel golfkølle, kan du risikere at være for stærk til den. På den anden side reducerer en meget lidt fleksibel golfkølle din distance og du kan risikere ofte at ramme ved siden af.

Du skal derfor kende dig selv som golfspiller og forstå din måde at spille på, for at opnå de resultater du gerne vil. Effekterne beskrevet nedenfor er en indikation af hvad der sker, hvis din kølles skaft er for fleksibel. Disse effekter varierer afhængigt af din svinghastighed, men er generelle observationer.

  • Med et meget fleksibelt skaft kan du forvente at misse nogle skud, enten som big hook eller simple slice.
  • Du vil opleve uoverensstemmelser mellem distance og retning. Nogle gange kan du skyde langt og andre gange relativt kort.
  • Lave smash faktorer stemmer ret godt overens med meget fleksible skafter. Det betyder at dit skaft og køllehoved ikke er synkrone og du mister derved distance.
  • Når du rammer bolden med et meget fleksibelt skaft, kan den flyve for højt og have tendens til at lave for meget spin. Det gør at bolden nemt mister retning.
  • Det er helt normalt at have nogle vilde skud, når man bruger et fleksibelt skaft. Men hvis du opdager at dine skud varierer meget hver gang, kan det være at din golfkølle er for fleksibel.
  • Forvent fejldirigerende boldbaner. Det sker fordi når en golfkølle rammer bolden, har skaftet en tendens til at rykke fremad. En højrehåndet golfspiller med et fleksibelt skaft vil opleve, at bolden flyver mod venstre.
  • En nybegynder golfspiller vil finde det svært at opretholde tempoet på en meget fleksibel golfkølle. Den høje fleksibilitet vil give en lidt akavet følelse når de svinger.

Inden du vælger en golfkølle og kører mod banen, skal du tænke over fleksibilitet. En meget fleksibel golfkølle er ikke altid det bedste valg, især hvis du er nybegynder. Effekterne beskrevet ovenfor, er hvad der kan ske med en for fleksibel golfkølle.

Ofte stillede spørgsmål

Q: Hvordan ved jeg om jeg skal bruge en mindre fleksibel golfkølle?

Der er flere måder du kan opdage dette på. Den mest almindelige er distance og retning. Hvis du har en tendens til at lave lange bolde, men med mindre nøjagtighed, skal du måske have en mindre fleksibel golfkølle.

Q: Hvad sker der hvis golfkøllens skaft er for fleksibel?

Effekterne af en for fleksibel golfkølle kan være ret afgørende for dit spil. Du vil opdage at bolden flyver i den forkerte retning, i den modsatte retning af din intention. Bolden kan også flyve for højt og lave for meget spin.

Q: Kan en mere stiv golfkølle føre til slice?

Der er en stor risiko for at en mere stiv golfkølle kan føre til slice. Det sker fordi køllens face forbliver lidt åben, når den rammer bolden. Skaftet afgiver ikke sin energi korrekt, hvilket fører til slice.

Når du skal vælge en golfkølle, anbefaler vi at du vælger en som hverken er for hård eller for fleksibel. De kan begge have negative effekter på dit spil. Faktorer såsom din svinghastighed og skaftets materiale, påvirker også fleksibiliteten af golfkøllen.

Hvis du ofte mister retning på trods af en god distance, så kan problemet være at du bruger en for fleksibel golfkølle. Hvis du føler at køllens fleksibilitet ikke hjælper på din score, kan det være du skal søge ekspertråd. Din kølle kan customfittes for at opnå lige præcis den fleksibilitet du har brug for.