Som amatør golfspiller undrer du dig måske over, hvordan du kan spille imod professionelle golfspillere, som har deltaget i verdenstours og event. Sandheden er, at du kan spille mod professionelle og endda vinde over dem. 

Handicapsystemet i golf er noget af det bedste der er sket for golfspillet generelt. Det er det fordi systemet gør det muligt for spillere på forskellige niveauer at spille mod hinanden på retfærdig vis. Handicapsystemet er også en rigtig god måde for dig, som begynder golfspiller, at følge din udvikling og forbedre dine golfevner. 

Når man spørger hvad er golfhandicap er for en begynder, er den bedste måde at svare på følgende. Det er et standardmål, som begynder golfspillere kan bruge til at spille imod og konkurrere med bedre golfspillere – selv begyndere som ikke er specielt gode endnu. 

Hvordan virker golfhandicap systemet?

Uden handicapsystemet ville det være svært for en begynder, at spille imod erfarne spillere. Men med dette system, kan du spille imod selv Tiger Woods og du vil have muligheden for at slå ham. 

Der er dog forvirrende teorier om, hvordan systemet virker. Det du skal forstå, er at det sørger for en retfærdig måde alle spillere kan spille mod hinanden på. Da systemet blev opfundet i 1800-taller, blev de tre bedste score lagt sammen til et gennemsnit og trukket fra den højeste score. 

Med udvikling af teknologi og spillet, har systemet ændret sig, og det er nu lidt mere kompliceret. Nu medregnes sværhedsgraden af den specifikke golfbane, når den sidste score skal beregnes. Det der sker er, at bogey ratingen sammenlignes mod scratch ratingen, for at bestemme banens hældning. 

Hvordan får man et golfhandicap?

På nuværende tidspunkt har du en lille ide om, hvad et golfhandicap er og du undrer dig sikkert over, hvor du skal begynde. Det første du skal gøre, er at finde dit eget handicap. Du kan gøre dette ved at tage ned til din nærmeste golfbane og bede om at få lavet dit handicap eller gøre det online. 

At tage ned til din lokale golfklub er den meste traditionelle metode og de vil være ansvarlige for at finde dit handicap. Den officielle golfunion i dit område har ansvaret for at administrere handicap. Hvis du vælger at gøre det digitalt, findes der flere hjemmesider der kan lave dit handicap, enten gratis eller mod betaling. 

Den svære del kommer når handicappet skal beregnes. Det er her du skal lade de professionelle om det, hvis du ikke er så talstærk. Vi lever heldigvis i digitale tider og det kan hjælpe med beregningen. Du kan dog stadig udføre beregningen selv. Sørg for at dit handicap håndteres af den korrekte officielle instans, så det kan blive officielt. 

Beregning af handicap for begyndere

Dette er en begynderguide til hvordan du på korrekt vis, kan beregne dit handicap uden brug af computere. Hvis du følger trinene nøje, vil du finde den rigtige værdi for dit handicap. Hav derfor pen, papir og lommeregner klar, for nu går vi i gang med matematikken.

1. Indsamling af data

For alle slags beregninger skal vi bruge data eller tal. Det er derfor nødvendigt, at vi indsamler den korrekte data, til brug i beregningen. Det indebærer at du tager ud på golfbanen og laver nogle sving. Sørg for at al data måles nøjagtigt ved at skrive ned, hvor mange skud der bruges pr runde. 

Nogle golfbaner kræver minimum 10 runder, men du kan gå så mange som 20 runder. Jo flere runder, jo højere nøjagtighed. Lad vær med at overdrive dine tal, dine beregninger blive bare forkerte og det gavner ikke dit golfspil. 

2. Find den afstemte score

Det kan virke udfordrende, men er en simpel proces. Den officielle union har ikke en basis for handicapscorer. Du skal derfor bruge en tabel til at finde ud af, hvor din score ligger. Det er begrænset hvor mange tal du kan indsætte pr hul. Det lyder kompliceret, men nemt når man lige fanger det. 

Strukturen nedenfor, viser hvordan det virker, baseret på dit handicap. 

0-9 handicap – maksimum score af en dobbel bogey

10-19 – maksimum score på 7

20-29 – maksimum score på 8

30-39 – maksimum score på 9

40 og opefter – maksimum score på 10 

3. Beregning af handicap differential 

Når handicap differentialet skal beregnes, skal du bruge denne formel. 

HD = Handicap Differential

AGS = Adjusted Gross Score

CR= Course rating

SR= slope rating

Derfor:

HD = (AGS – CR) × 113/SR

Det næste trin er at udvælge din laveste handicap differential. Det vil sige, du skal bruge top ti af de 20 nyeste scorer. Du skal derefter beregne et gennemsnit af de mindste værdier fra differentialet og gange resultatet med 96%. 

Husk ikke at afrunde resultaterne, hvis dit resultat er 13.279, skal du skrive 13.2 og ikke 13.3.

4. Beregning af banehandicap

Opsummeret er et banehandicap, det antal slag en spiller bruger på en bestemt bane. Det kan derfor beregnes på følgende måde.

CH = Course handicap

HI = Handicap Index

SR = Slope Rating

CR = Course rating

Derfor ,

CH = HI × SR/113 + (CR)

Dette er den opdaterede version for 2020. Formler brugt tidligere, bruges ikke længere efter opdateringen. 

Betydningen af dit golfhandicap

Den bedste måde at forklare dette på, er at det er en beregning af, hvad du kan skyde på cirka 72 baner. Du vil opleve, at nogle spillere skyder over par. I sådan et scenarie, kan man også have et positivt handicap. Professionelle golfspillere har som regel mellem +4 og +6. 

Brugen af et golfhandicap

Et golfhandicap har forskellige formål. Du kan bruge det til at følge din udvikling og hvordan du spiller, for at se hvor du kan lave forbedringer. Du kan desuden bruge dit handicap til at lave væddemål med dine medspillere og venner. 

Du kan også bruge det til at deltage i forskellige stævner. Du kan spille mod andre golfspillere med forskellige erfaringsniveauer. 

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et godt handicap for en begynder?

Et godt handicap afhænger af, hvor hårdt du arbejder for at blive god til golf. Som regel ligger en begynders handicap et sted i 30’erne. Fokusér på at forbedre dig, ved at få dit handicap ned. Et handicap på 20 eller lavere, er en rigtig god score for en begynder. 

Hvad er det gennemsnitlige handicap for en begynder?

Når golfspilere begynder at lære nye teknikker, ligger deres handicap som regel mellem 100 og 115. 

Har professionelle golfspillere et handicap?

Handicap er designet for amatør golfspillere. Dog bruges handicap når begynder golfspillere og erfarne spillere skal spille sammen.

Hvad er et godt handicap i golf?

Den gennemsnitlige golfspiller har et handicap på mellem 16 og 20. For at opnå dette handicap, skal du score 90 i gennemsnit på golfbanen.

Konklusion

Som begynder golfspiller skal handicap ikke være en forhindring for dig. Det gennemsnitlige handicap for en amatør ligger i 30’erne. Det bedste du kan gøre, er at forbedre dit handicap. Husk altid at sikre dig, at dit udstyr er i topform og bliv dygtig ved at øve dig. 

Det er rigtig godt, at du nu ved hvordan handicap beregnes. Det du skal nu, er at arbejde hårdt på at blive bedre. Har du en dårlig dag, ved du at i morgen kun kan blive bedre. Med den rigtige indstilling, er golf et udfordrende og underholdende spil.