Golfkøller er noget af det dyreste udstyr i sportens verden. Prisen på en ny golfkølle kan koste fra 300 kroner op til flere tusinde. Det kommer selvfølgelig an på hvilken kølle du er ude efter og hvilken kvalitet det skal være. Nogle professionelle køller kan koste helt op til 10.000 kroner og endnu mere for dem lavet af jern. 

Når det er sagt, så synes mange golfspillere, at det kan være tiden vær, at sætte deres køller i stand. En kølle har tre hoveddele: skaftet, køllehovedet og grebet. Du kan udskifte alle tre dele med nye dele. 

Dele som driveren er ofte udsatte for ridser. I disse tilfælde kan det næsten kun betale sig at udbedre ridserne, i stedet for at købe en ny driver. Denne guide viser dig den bedste måde at sætte en golfkølle i stand, ved at udskifte skadede dele med nye. 

Sådan udskifter du skaftet på din golfkølle

Med det rigtige skaft, kan du forbedre din indsats på golfbanen. Det er klart en fordel, hvis du bruger tid på at finde det helt rigtige skaft til dig. Du kan enten vælge at tage din kølle med til en professionel reparatør eller gøre det selv. Nedenfor beskriver vi proceduren du skal følge, for at udskifte skaftet. 

Trin 1. At bryde epoxylaget 

 • Vi går ud fra, at du allerede har købt dit nye skaft. Næste trin er, at du skal opvarme epoxy’en, som holder skaftet fast til køllehovedet. En skærebrænder eller blæselampe giver det bedste resultat. Pas på ikke at ødelægge hele køllen. Indenfor cirka ét minut, er epoxy’en så svag, at du forsigtigt kan vride hovedet af skaftet. 

Trin 2. Rengøre epoxy rester 

 • Det der er tilbage når du har fjernet skaftet, er epoxy rester. Hvis du ikke har epoxy fjerner, kan du bruge en rund fil til at fjerne resterne. Når dette er gjort, kan du bruge propan eller acetone til at fjerne fedtrester.

Trin 3. Påsætning af skaftet 

 • Inden du påsætter skaftet, skal du lige gøre det klar. Brug de rigtige mål til at skære den ønskede længde. Nogle skafter er lavet af stål, mens andre er lavet af grafit. Hvis du har købt en i stål, brug da sandpapir rundt i kanten til at gøre den lidt grovere. 
 • Hvis du har købt en i grafit, skal du forsigtigt fjerne malingen fra spidsen ved at bruge en køkkenkniv eller hobbykniv. Pas på med dette, da du helst ikke må ødelægge grafit fibrene. 
 • Nu er hullet og skaftet klar til at blive sat fast. Tilføj først epoxy på spidsen af skaftet og inden i hullet. Sæt de to sammen, mens du sikrer dig at skaftet føres godt ned i hullet. 

Sådan påsætter du et nyt køllehoved

Det er dyrt at købe nye golfkøller og det er derfor mange golfspillere foretrækker at udskifte køllehoveder, når det er den eneste beskadigede del. Du kan nemt selv udskifte køllehovedet, men hvis det føles som for stor en mundfuld, så lad din lokale reparatør ordne det for dig. Nedenfor finder du en trin-for-trin guide til hvordan du udskifter et køllehoved.

Trin 1. Fjern det slidte, gamle køllehoved

 • På ældre modeller sidder hovedet fast med mini-skruer som skal tages ud. Nyere modeller har ikke disse skruer. Brug en blæselampe eller skærebrænder til at svække den epoxy der holder skaft og hoved samen. Inden for cirka ét minut er epoxy’en så svag, at du forsigtigt kan fjerne hovedet fra skaftet.  

Trin 2. Forberedelse af det nye køllehoved

 • Køllehoveder får nemt ridser, derfor skal du beskytte dem ved at dække dem med tape. Fjern epoxy rester ved at bruge en rund fil. 

Trin 3. Påsætning af det nye køllehoved

 • Påfør epoxy for enden af køllehovedet, der hvor den skal sætte fast til skaftet. Du skal påføre epoxy inde i hullet. Når du er færdig, skubber du skaftet ind i hullet ved køllehovedet. 
 • Sørg for at skaftet føres helt ned i bunden. Brug acetone til at rense epoxy rester og andre rester. Det tager omkring 16 timer for epoxy’en at tørre fuldstændigt. Når de 16 timer er gået, er køllen klar til brug. 

Sådan erstatter du grebet på din golfkølle

Grebet på en kølle er der hvor spiller og kølle møder hinanden. Det er derfor enormt vigtigt, at dit greb er i god stand, så du kan spille så godt som muligt. Har du ikke et ordentligt greb, risikerer du at det går ud over dit spil. Det rigtige greb giver dig mulighed for at spille dit bedste spil. Nedenfor finder du en trin-for-trin guide til hvordan du erstatter grebet på dine golfkøller. 

Trin 1. Fjerne det gamle greb 

 • Første trin går ud på at skære i det gamle greb oppefra og ned. Brug en hobbykniv eller andet passende blad. Hvis dit skaft er lavet af grafit, skal du være forsigtig ikke at skære i grafitfibrene. Husk også at beskytte dine hænder, så du ikke skærer i dig selv. Fjern forsigtigt det gamle greb efter du har skåret det op. 
 • Fjern den dobbeltsidede tape med en kniv. Når du har fjernet greb og tape, renses skaftet for at fjerne lim og tape rester.  

Trin 2. Påføring af dobbeltsidet tape

 • Nogle golfkøller kommer med deres egen dobbeltsidet tape til udskiftning. Nogle gør dog ikke, og du skal derfor ud og købe det. 
 • Begynd med at tape rundt om skaftet i spiralform. Sørg for at begynde fra toppen og nedad, for det bedste resultat. 
 • Når du er færdig, fjernes tapens bagside, så du har en klistret side udad. 

Trin 3. Forberedelse af det bye greb

 • Rengør indersiden af det nye greb med greb-rens. Denne proces kræver, at du dækker det ene hul med en hånd og hælder blandingen ind af modsatte hul. Ryst grebet med blandingen indeni og sørg for at det fordeles godt over det hele og renses grundigt. Brug en bakke eller stå over en vask for at opsamle væsken. 

Trin 4. Påføring af grebet

 • Dette trin er det vigtigste og det sidste i udskiftning af dit greb. Med justeringsmønstret opad, skubbes grebet hen over skaftet i en glidende bevægelse. Sørg for, at enden af skaftet sidder godt fast i grebets ende. Afslutningsvis justeres grebet med mønstret på køllens forside og lad grebet tørre. 

Som golfspiller er det vigtigt at vide, hvornår du kan sætte dine køller og jern i stand og hvornår du skal investere i nye. Istandsættelse er klart det billigste og gøres det rigtigt, er dine køller i næsten lige så god stand som før. I stedet for at bruge en masse penge på nyt udstyr, er udskiftning af dele en rigtig god ide. 

Du kan udskifte tre dele på en golfkølle; skaftet, køllehovedet og grebet. Disse tre kan du selv udskifte, følg bare vores guides ovenfor. 

Ofte stillede spørgsmål

Q: Hvor meget koster det at istandsætte golfkøller?

Prisen på istandsættelse af golfkøller kommer helt an på hvilke dele der skal skiftes ud. Nogle dele og tilbehør varierer meget i pris afhængigt af kvalitet, størrelse og materiale. Hvis du vil have den bedste kvalitet, må du også som regel betale mere. 

Q: Kan jeg istandsætte jern?

Istandsættelse af jern kræver at pudse sålen og tåen. Du kan male over ridser med metal pudsemiddel eller bilmaling. 

Q: Hvor tit skal jeg rengøre mine golfkøller?

Det bedte du kan gøre er, at rengøre dit udstyr efter hver andet spil. Andre golfspillere foretækker at rengøre deres udstyr hver halve år. 

Q: Hvordan får jeg mine golfkøller til at se nye ud?

Den bedste måde du kan få dine køller til at se nye ud, er ved at udskifte slidte dele og pudse overfladerne, for at opnå det skinnende nye look.